הימים הם ימי מסיק זיתים. לאחר הגשמים הראשונים פורסים יריעות גדולות על האדמה מסביב לעצי הזית. בעזרת מסרקי פלסטיק (מעיין מגרפות קטנות) מסרקים את הענפים והזיתים נושרים להם מטה. זהו פרוייקט משפחתי שלכבודו אנו מגיעים מהערבה הישר למטעי הזיתים של אמא במושב מגשימים. בתום המסיק מעבירים את הזיתים לבית הבד ושם מתחיל תהליך הפקת השמן. שלושה דורות שעובדים יחדיו. הקטנה בת 6, הגדולה בת 60+.
חגיגה לחושים – ריח, מגע, ראיה וכמובן – טעם!
עץ השדה מדור לדור
בכניסה לכרם הזיתים גינה קטנה לזכרון אבי אשר נטע את המטע, עם כיתוב על לוח אבן
"כי הָאָדָם עֵץ הַשָּׂדֶה:
כְּמוֹ הָאָדָם גַּם הָעֵץ צוֹמֵחַ
כְּמוֹ הָעֵץ הָאָדָם נִגְדַּע"
השוואה בין האדם לעץ שהחלה בספר דברים ונמשכת בשירו של נתן זך, על הדמיון והשוני ביניהם. יחד עם הלחן המושלם של שלום חנוך אין צורך להוסיף במילים ולהרחיב. השיר מונח פה. ותמיד מונח אצלי בלב.
יום אחד הלך לו חוני בדרכו וראה איש שנוטע חרוב. אמר לו: " כמה שנים חולפות בטרם נותן עץ זה פרותיו?" הוא עונה "שבעים שנה". אמר לו אדם זה: כלומר אני, עולם מלא חרובים מצאתי, כפי ששתלו לי אבותי, כך שותל גם אני לבני.
ישב חוני ואכל פיתו, באה לו שינה, וישן. הקיפה אותו שן סלע, ונעלם מן העין, וישן שבעים שנה. כאשר קם ראה אדם אחר שמלקט מהם, מן החרובים.
"האתה הוא ששתלת אותו את העץ הזה?"
"בן בנו אנוכי". (תלמוד בבלי, תענית 23א).
הנטיעה היא במהותה נתינה לדורות הבאים ללא מחויבות וללא תמורה. זוהי נתינה חומרית אך מרמזת גם על נתינה רוחנית של הורה – לילדו. נתינה של חינוך, תרבות וערכים העוברים מדור לדור ונעוצים בהיסטוריה המשפחתית.
העברה בין דורית.
בתהליך ההעברה הבין דורית מביאים ההורים להורותם את חוויות הילדות שלהם, את סוג הקשר ההורי ואיכותו כפי שחוו אותו בילדותם עם הוריהם. להתנסות הזו, שחוו ההורים על בשרם, השפעה רבה עליהם, והיא מכוונת את גישתם, התנהגותם ועמדותיהם ביחס לילדם (Stern, 1995).
העברה בין דורית יכולה לכלול מרכיבים חיובים יותר או פחות…. מאמר מפורסם בשם "רוחות רפאים בחדר הילדים" מתאר את הכשלים שבהעברה הבין דורית. אבל אני בוחרת כרגע להתייחס דווקא למאמר המשלים שלו "מלאכים בחדרי ילדים" של s. W William And, Horn Van Patricia, Padrόn Elena, Lieberman על העברה מכילה ומצמיחה שעוברת בין הדורות. כאשר ההורים מעבירים ונותנים לילדיהם מסרים של טוב פנימי ואהבה ללא תנאי הם מהווים את מהותו של "מלאך". כשהם מגלמים מצבים מעברם, ההורים מעבירים, באופן לא מודע, "מלאכים" מן הילדות שלהם עצמם אל תוך חדרי הילדים של תינוקותיהם. בתוך כך, מסר ”המלאכים בחדר הילדים“ מועבר לדור הבא בצורת השפעות מיטיבות השומרות על מסלול ההתפתחות. זוהי הנתינה המיטיבה של הורים לילדם. במציאות מושלמת, ההשפעות המאשרות את העצמי נעות בדממה בחייהם של הילדים, כשהן עוטפות כל דור ממשיך בביטחון הנובע מן האהבה, הקבלה וההבנה.
העדפות מוסיקליות מושפעות אף הן מהעברה בין דורית. מחקר חדש מראה כי חלק מהשירים האהובים עלינו הם גם אלו שהיו אהובים על הורינו והוריהם! החוקרים Carol Lynne Krumhansl and Justin Zupnick השמיעו לנבדקים, תלמידי קולג', שירים משנות ה-50 ועד 2009. הנבדקים נשאלו אלו רגשות השירים מעוררים בהם והאם מעלים בהם זיכרונות מעברם. הנבדקים הראו תגובות חזקות לשירים עכשווים אך גם לשירים משתי תקופות נוספות: שנות ה-20 של הוריהם ושל סביהם.
"כנראה שיש כאן מידה של העברה בין-דורית של תחושות נוסטלגיות הקשורות במוזיקה, שיספיקו לצעירים – עד שייצרו תחושות נוסטלגיות משלהם".
אז בפעם הבאה שאני מתמוגגת משיר של "התרנגולים" אל תרימו גבה. זה מה שההורים שלי אהבו!
************************************
כי האדם עץ השדה - מילים נתן זך, לחן שלום חנוך. דור - מילים חנן יובל, לחן חנן יובל. הכל זהב - מילים חיים חפר, לחן סשה ארגוב "מלאכים בחדר הילדים - מלאכים בחדר הילדים: העברה בין-דורית של השפעות הוריות מיטיבות, s. W William And, Horn Van Patricia, Padrόn Elena, Lieberman. F A, תורגם עבור מכון חרוב ע“י שירה ליפקין. הציטוט של Stern מתוך: אברהם, י. (2012). "התשמע קולי?": ההתמודדות ההורית עם ילד דחוי חברתית. [גרסה אלקטרונית]. נדלה ב 16/11/2016, מאתר פסיכולוגיה עברית
מענין ומרגש. כתיבה מרתקת.
יישר כחך!
תודה שמואל!