לפני מספר שבועות קבלתי מכתב בדואר מאדם יקר לי. מכתב אישי, בכתב יד, כזה שלא מקבלים כבר בימינו. במשך כמה ימים עצרתי להתבונן בתחושות שהמכתב עורר בי, בהתרגשות, במחשבות הרבות שהקדשתי לו. ואלה המילים שנתתי לתחושות הללו:
הַיְּלָדִים שֶׁלָּנוּ לֹא יַכִּירוּ
אֶת הַהִתְרַגְּשׁוּת בַּשְּׁנִיּוֹת
שֶׁלִּפְנֵי
פְּתִיחַת מַעֲטָפָה
וּבָהּ מִכְתָּב מֵאִישׁ רָחוֹק
שֶׁכּוֹתֵב קָרוֹב.
הֵם לֹא יַכִּירוּ אֶת הַפַּרְפַּרִים
בַּשְּׁנִיָּה שֶׁהָעַיִן קוֹלֶטֶת
בְּתֵבַת הַמִּכְתָּבִים
מַעֲטָפָה בִּכְתָב יָד
לֹא כָּזוֹ מֶמְשַׁלְתִּית, לֹא מֻדְפֶּסֶת,
בְּלִי חַלּוֹן שָׁקוּף.
אֶלָּא מַעֲטָפָה לְבָנָה
עִם בּוּל "מִכְתָּב רָגִיל בָּאָרֶץ"
וּבְתוֹכָהּ מִלִּים שֶׁנִּכְתְּבוּ
בִּמְיֻחָד
בִּשְׁבִילִי.
הֵן הֻנְּחוּ עַל הַדַּף כְּבָר לִפְנֵי שְׁבוּעַ-שְׁבוּעִיִּים,
הֵן לֹא תוקתקו לִפְנֵי רֶגַע.
הֵן שָׁקְעוּ בַּדַּף
וְנָסְעוּ בְּרַחֲבֵי הָאָרֶץ
עַד שֶׁהִגִּיעוּ.
חיפוש זריז ביוטיוב העלה שירים רבים שנכתבו על ובהשראת מכתבים. בקישור הזה תמצאו כמה מהם. החל מ"מכתב מאמא" של אלתרמן שנכתב ב-1941 ומבוסס על שיר יידי "אַ בריוועלע דער מאַמען" המתאר את געגועיה העזים של אם לבנה שנמצא בחזית ועד "מכתב מהודו" הקצבי –רוקיסטי שכתב עידן עמדי ב-2015. מה יש בו , במכתב, שעושה אותו אינטימי יותר מכתבים אחרים שאנו מכירים? יותר מהקדשת שיר של משורר, יותר מקריאה בספר מרתק שאי אפשר להניח בצד?
המילים במכתב הן עדות לעבודה הטיפולית
המכתב נכתב בגוף ראשון לנמען מוכר: לחבר החייל שנמצא רחוק, לאהובה מהכיתה, למישהו שכבר לא נמצא איתנו ועוד…. בטיפול במוסיקה אנו מתייחסים לתוכן השיר (המכתב) וגם ללחן ולסגנון המוסיקלי שלו. כל מכתב לוקח אותנו למחוזות שונים: מוסיקת פופ, רוק, לחן מזרחי או יידי, כולם מקבלים קונוטציה שונה, כמובן גם בהקשר של הזמר/ת ששר אותם. למעשה מכתב אישי שהפך לפומבי חוזר להיות אישי בטיפול כאשר המטופל מאזין לו, שר אותו או מנגן אותו ונותן לו משמעות נוספת.
ביבליותרפיה הנה שיטת טיפול "קרובת משפחה של טיפול במוסיקה" אשר עושה שימוש בתהליכי קריאה וכתיבה ובאמנות המילה הכתובה. על השימוש במכתב ככלי טיפולי נכתב בספרים רבים, ביניהם Playful Approaches to Serious Problems (פרימן, אפסטון ולובוביץ) אשר כתבו :
"שיחה היא, מעצם טבעה, בת חלוף. לאחר פגישה משמעותית במיוחד, המטופל יוצא החוצה עם כמה מחשבות חדשות, אבל אחרי זמן מה, המילים המדויקות של מה שהיה כה משמעותי כבר קשה לזכור אותן…אבל המילים במכתב אינן דוהות ואינן נעלמות בדרך בה השיחה נעלמת; הן נשארות לאורך זמן וחלל, כעדות לעבודה הטיפולית ומנציחות אותה".
דן נייגר, ביבליותרפיסט, הרחיב לי על השימוש במכתבים בטיפול:
במסגרת טיפול ביבליותרפיה אפשר להציע למטופל/ת לכתוב או לקבל מכתב מהמטפל ולעשות בזה שימוש טיפולי. לפעמים אני מאפשר למטופלים לכתוב לי בעקבות פגישתנו, דברים שהם מתקשים לומר לי בע"פ, אם מתוך קושי בדיבור ואם מתוך רהיטות ושכלתנות יתר, או מתוך רצון לבטא את עצמם באופן יצירתי דרך מכתב. אנחנו קוראים זאת יחד ומדברים על זה בפגישה הבאה. לפעמים אני גם משיב מכתב בחזרה לאחר הפגישה, כמעין סיכום-פגישה בצורת מכתב אישי. יש כאן הדדיות, אם כי באופן לא סימטרי, מבחינת אופי הכתיבה ומידת ההיחשפות והמוקד הטיפולי שהוא המטופל. ומצד שני המכתב יכול לעורר אי הבנות בינינו וכל מיני כשלים אמפתיים, באופן שאי אפשר ליישב בזמן אמיתי, אם כי זה חומר חשוב לטיפול בפגישה הבאה.
סודות, שדות……
במסגרת חיפושיי אחר מכתבים מכל סוג פניתי לארגז שלי, הנמצא בבית אמי, ובו אצורים זכרונותיי. לא התאכזבתי ומצאתי מכתב מאבי שהלך לעולמו לפני מספר שנים. שלא כמו הודעת סמס או וואטסאפ, שזמנן הרי קצוב ובמוקדם או במאוחר הן נמחקות ונעלמות מהזכירון, ובכלל מהעולם, הרי שלמכתב – חיי נצח. כבר במבט ראשון נגלים בו פרטים חשובים: ממי נשלח, מתי, מהיכן. כתב ידו היפה של אבי הזכיר לי מיד מאיזו תקופה לקוח המכתב הזה, וכמו מתוך תמונה צבעונית חוזרות התחושות של הרגע הזה. הכל ברור, חי וקיים. היינו כותבים מדי פעם ומשאירים מכתבים או שולחים אותם בפקס כשאבי היה נוסע לתקופות. מכתבי געגוע, חשבון נפש, עצות לחיים.כשקראתי את המכתב חשבתי מיד שכל מכתב כזה שנשאר הוא שיר ו"כל שיר הוא זכרון בלתי נמנע". זוהי דוגמא מצויינת לשילוב טכניקות מדיציפלינות שונות (טיפול במוסיקה וביבליותרפיה): המכתב מעורר רגשות כמוסים, והשיר "שמתלבש" על רגשות אלה מעלה אותם למודעות "סודות, שדות של אירוסים….." (מתוך שירו של שלמה ארצי "שדות של אירוסים").
ולסיום….
ראש השנה בפתח והנה אתגר לעידן הדיגיטלי בו אנו חיים: שלחו אגרת ברכה, בכתב יד, לקרובים אליכם. אל תתפתו ל GIF קבוצתי. בחרו כרטיס יפה, הצמידו תאריך בראשו ושלחו ברכה שלא תדהה אלא תהיה נצחית. בעידן הפינטרסט אפשר גם להשקיע במעטפות "עשה-זאת-בעצמך". דוגמאות בשפע ניתן למצוא כאן.
שנה טובה ומתוקה!
שלכם, דגנית
הכותרת לקוחה מתוך השיר "שדות של אירוסים". מילים ולחן: שלמה ארצי
נהדר.יכולה כל כך להבין ולהזדהות עם הכתוב,לגבי מכתב,שנלח בדואר.
תודה מיכל. מעניין לשמוע מה מעורר בך מכתב בדואר, אם בא לך לשתף עוד.